nieuwsbrief vertrouwen economie

Consumenten hebben weer iets meer vertrouwen (Bron: NU.NL)

Het consumentenvertrouwen in Nederland is weer iets toegenomen. In februari steeg de indicator met twee punten en komt daarmee uit op -10 punten.

Foto:  Hollandse Hoogte

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. 

De verbetering wordt veroorzaakt door een toename van de koopbereidheid. Sinds juli 2013 stijgt het consumentenvertrouwen vrijwel onafgebroken.

Het doen van grote aankopen zoals wasmachines en televisies werd door consumenten in februari als gunstiger gezien dan een maand eerder.  

 

Beweeg de cursor over de lijn om de index te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Mensen zijn ook positiever over hun eigen financiële situatie dan in januari. Het oordeel over het algemene economische klimaat blijft onveranderd.

Ook de toekomst zien consumenten met vertrouwen tegemoet. Voor de vierde opeenvolgende maand zijn zij optimistisch over de economische situatie in de komende twaalf maanden.

Het toenemende vertrouwen leidt nog niet direct tot meer bestedingen. Het CBS meldde begin deze week dat huishoudens in het vierde kwartaal 0,8 procent minder besteedde dan in dezelfde periode een jaar eerder. De consumptie daalt daarmee al bijna drie jaar achter elkaar.

 

Europese consument

 

Het vertrouwen van Europese consumenten in de economie is in februari onverwacht gedaald na een opleving in januari. Dat blijkt uit een eerste raming van de Europese Commissie die donderdag bekendgemaakt werd.

De vertrouwensindex voor de eurozone daalde van min 11,7 in januari tot min 12,7. Economen rekenden in doorsnee juist op een verdere verbetering tot min 11. Het langetermijngemiddelde van de graadmeter is min 13,3. In januari stond de index voor het eerst sinds juli 2011 boven dat gemiddelde.

De barometer voor het vertrouwen in de gehele Europese Unie zakte van min 8,8 vorige maand tot min 9,3.